Chrome OS is een besturingssysteem voor laptops gemaakt door Google. Alles werkt via internet en steeds meer pc-fabrikanten ontwikkelen Chromebooks, laptops die draaien op Chrome OS. Maar waarom is de software zo bijzonder?
Wat is Chrome OS?
Google bracht Chrome OS uit in 2009 en het is grotendeels gebaseerd op Google Chrome, de webbrowser. Het is opgebouwd rondom de Linux-kernel en het draait zowel op ARM-processors als x86-processors (Intel en AMD).
Het idee achter Chrome OS is dat het een lichtgewicht besturingssysteem is dat op minder krachtige laptops of pc’s kan draaien. Chrome OS is niet bedoeld als vervanger van Android en is dan ook niet bedoeld voor tablets of smartphones. Zelf ziet Google laptops met Chrome OS als de ideale partner voor onderweg en voor scholieren.
Inmiddels is Chrome OS alweer vier jaar oud en er zijn dan ook de nodige zaken veranderd. Tegenwoordig is het besturingssysteem iets traditioneler geworden, met een desktop-omgeving waaruit applicaties kunnen worden opgestart, in plaats van dat alles vanuit de Chrome-browser moet plaatsvinden.
Ook is er nu de mogelijkheid om bestanden te beheren die lokaal zijn opgeslagen, zoals dat in Windows met de Verkenner kan. Onlangs kondigde Google zelfs een Chrome OS-app aan voor Windows 8.1. Chrome OS draait dan in Window's Metro-interface. Mogelijk wil Google Chrome OS op die manier bekender maken onder het grote publiek.
Wat maakt Chrome OS anders?
Het idee is om alle handelingen online uit te voeren en zo min mogelijk ‘gezeik’ te hebben met het besturingssysteem. Zo hoeft er geen virusscanner en programma zoals Word te worden geïnstalleerd en er hoeven geen back-ups te worden gemaakt.
Alles moet dan ook in de ‘cloud’ gebeuren, die van Google wel te verstaan. Daar staat tegenover dat er ook bijna geen programma’s geïnstalleerd kunnen worden. Video’s of foto’s bewerken met software zoals Adobe Photoshop of Premiere kan je dan ook wel vergeten.
Inloggen op Chrome OS doe je met een Google-account. Je bent dan meteen ingelogd in Gmail, Google Plus, noem het maar op. Met name het gebruik van clouddienst Google Drive speelt een belangrijke rol in Chrome OS.
Wie een Chromebook koopt (laptop met Chrome OS erop) krijgt 100 GB aan opslagruimte bij Google Drive. Drive is te vergelijken met Dropbox. Je kunt er bestanden op bewaren en deze delen met andere mensen. Uiteraard kan Drive op elke computer worden geopend, mits er natuurlijk een verbinding met internet is.
De Google Apps
Chrome OS mag dan een heuse desktopomgeving hebben, de icoontjes die er terugvindt zijn eigenlijk gewoon shortcuts naar Google’s online applicaties. Zoals gezegd speelt Google Drive een hoofdrol. In Drive kun je onder andere tekstverwerken, spreadsheets opstellen of presentaties maken. Het is met andere woorden een vervanger voor Microsoft Office.
De programma’s zijn redelijk volwassen en menig student zal niets te kort komen. Daarnaast zijn er icoontjes om Youtube op te starten, maar ook Gmail, Google+ of Google Maps.
Behalve Google’s eigen apps neemt het aantal web-based apps van derden ook flink toe. Zoals gezegd kan Adobe Photoshop niet geïnstalleerd worden, maar online is er bijvoorbeeld Pixlr. Met dat programma kan het gros van de Photoshop-bewerkingen worden uitgevoerd. Een professional zal er zijn neus voor ophalen, maar voor menig persoon is het voldoende om bijvoorbeeld foto’s te bewerken. Wie graag muziek luistert via bijvoorbeeld Spotify of Pandora, kan dit ook gewoon via het web doen. Uiteraard is ook Google’s Play Music-dienst via het web beschikbaar.
Chromebooks
Google probeert fabrikanten al jaren te pushen om Chromebooks uit te brengen, maar echt storm loopt het nog niet. Pas sinds kort zien we weer een toename in nieuwe Chromebooks. Zo bracht HP onlangs een 11 inchChromebook uit in de VS met een gewicht van amper 1 kilogram. De laptop heeft een Exynos-processor van Samsung aan boord en kan mede daardoor met een smartphone-oplader met micro-usb worden opgeladen.
Ook Acer probeert nog een graantje mee te pikken, met de C720. Deze laptop komt in ieder geval naar Nederland, voor een prijs van 269 euro. Daar krijg je een 11,6 inch-scherm voor met een resolutie van 1366x768 pixels. Het voordeel van de C720 is de Intel-processor, met Haswell-architectuur. De processor is snel en energiezuiniger. Acer belooft een accuduur van 8,5 uur.
De voor- en nadelen van ChromeOS
Veel van de nadelen zijn al voorbij gekomen. Zo is Chrome OS niet te vergelijken met OS X of Windows van respectievelijk Apple en Microsoft. Je bent aangewezen op de applicaties die je in Google’s Web Store kunt vinden. Dat zijn er inmiddels redelijk wat. Wie echter een Chromebook aan wilt schaffen als enige pc, moet daar nog eens goed over nadenken.
Zo draait het hele besturingssysteem op het feit dat je tegenwoordig overal online bent. Het is immers grotendeels gebaseerd op een webbrowser. Een spelletje kan je niet installeren, maar je kan het natuurlijk wel, online, in de webbrowser spelen. Video’s afspelen doe je ook online. Ga zo maar door.
Veel Chromebooks kunnen van een sim-kaart worden voorzien, maar voor een data-abonnement moet vaak extra worden. Overigens geldt dit niet altijd: sommige providers bieden een tweede simkaart aan, die gebruik maakt van hetzelfde data-abonnement als je smartphone.
Enkele van de belangrijkste applicaties zijn gelukkig wel offline beschikbaar, zoals Google Drive. Uiteraard kun je offline geen bestanden naar Google Drive sturen of er af halen, maar je kunt in de offline-modus wel nieuwe documenten opstellen of spreadsheets en presentaties maken.
Al die nadelen hebben overigens ook een voordeel. Een gemiddelde Chromebook houdt het lang vol op een enkele accu, is erg licht, start snel op dankzij de aanwezigheid van flashgeheugen in plaats van een traditionele hdd en is vrij goedkoop. Veelal kost een Chromebook nog geen 300 euro.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten